En ofrivillig badrumsrenovering Del 3

Och plötsligt var alla väggarna i badrummet svarta.

En natt vaknade jag och slogs av en intensiv tanke; Var är alla mina rör i rör utgångar? Borde inte vattenledningarna komma ut på fler ställen än ett när man har en rör i rör konstruktion? Jag är verkligen ingen expert men det var ändå väldigt svårt att somna om den natten. Nästa morgon fick jag svar på min hemska nattliga tanke och det visade sig att jag faktiskt hade tänkt alldeles rätt. När man har dessa fantastiska rör i rör installationer så ligger vattenrören inuti ett annat rör inne i väggen och kommer ut där man skall ha vatten, så som vid badkaret, handfatet och toalettstolen.

Bilden är hämtad från LK Systems hemsida Bilden är hämtad från Branschreglerna som finns beskrivna för Säker vatteninstallation

Så långt var allt i sin ordning men vi hade INTE fått några rör i rör installationer i våra väggar. Min första tanke var förstås att ett misstag hade begåtts och att vi skulle få bryta upp alltihop, vilket inte kändes som ett bra alternativ. Efter samtal med samme bygg-bas som ”enligt mina öron” hade talat om rör i rör installationerna förra veckan, fick jag nu veta att det INTE blir några sådana hemma hos oss. Egentligen visste jag inte om jag skulle vara glad eller ledsen och mest av allt var jag nog bara uppgiven över att jag inte fick vara med i beslutet om att inte göra den här typen av installation. Förklaringen var att, då vår renovering, i grunden, är en försäkringsskada så täcker inte försäkringen några förbättringar som innebär fördyrande installationer. Någonstans hade vår kommunikation med snickarna inte fungerat fullt ut och beslut hade tagits om att det inte fanns något utrymme för den här typen av installation. Vid närmare eftertanke hade vi säkert inte varit villiga att lägga alla dessa extra pengar på att bygga in rören så det var inget jag tänkte ”bråka om”.

Bilden är hämtad från Uponors hemsida Exempel på rör i rör från Uponor 

Men för alla er som kanske gör om eller bygger nytt, från grunden, så är det en fantastiskt smart lösning för att kunna få osynliga, säkra rör i hela badrummet.När de svarta skivorna var uppsatta och golvslingan till golvvärmen var på plats var det dags att flytspackla. Nu gällde det att de hade tungan rätt i mun och var noga med att fallet blev precis lagom sluttande och på precis rätt ställe.

 

Här kom vattenpasset väl till användning och efter mycket och noggrant jobb ligger golvet precis som man vill ha det. När golvet torkat ordentligt blev hela badrummet in smetat i någon blå illaluktande plast smet som skulle stå och torka över helgen. Tyvärr var jag vid det här laget så trött på min badrumsrenovering och att springa ner i tvättstugan så fort man behövde uppsöka toaletten att jag glömde ta kort på den blå hinnan som nu täckte hela vårt blivande badrum.

 

Som tur var insåg jag mitt misstag innan det var försent och precis när kakelsättaren började sitt arbete hanns det med ett litet kort.

Nu börjar de verkligt intressanta sakerna i badrummet…

 

Redaktionen tipsar

Med LK Schaktbotten säkerställer du en helt tät botten i schaktet. Lösningen är prefabricerad och sparar tid och där med pengar.
Ta vara på möjligheterna i din utomhusmiljö När sommaren väl är här med sol och värme känns det på något vis som om man inte vill gå in...
Unna dig ett riktigt härligt massagebadkar så har du alltid nära till njutning och avkoppling. Det stressas alldeles för mycket idag. Vi...

Annonser

Utvalda varumärken

Med golvvärme från Uponor får du en behaglig temperatur både i luften och på golvet.
Tätskiktet syns inte - men är helt avgörande!
Vattenburna golvvärmesystem för alla typer av golv.
Smart golvvärme som är bra både för ekonomin och miljön