Belysning för ditt badrum

 

Valet av belysning i badrummet är väldigt viktigt för hur ditt badrum kommer att upplevas.

Det är inte bara för att få fram en skön känsla i badrummet, utan även för att kunna se dig i spegeln på ett fördelaktigt sätt, som det finns mängder av olika belysningslösningar för badrummen. Här är några tips för att hjälpa dig hitta den belysning som är bäst för dina olika behov.

         Kaklet kommer från Konradssons och heter Jaipur

Om ni bara är vuxna i familjen kan du välja belysning lite mer fritt och skapa en härligt, inbjudande badrum genom att ha flera mindre ljuskällor som ”punktbelyser” där du bäst behöver det, som ex. ovanför handfatet. Detta ger dig en enorm frihet att locka fram just den atmosfär som du vill ha.

Badrummet kommer från Ballingslöv och heter Space Solid

Om det är en barnfamilj som ska husera i det nya badrummet behövs en starkare huvudbelysning för att säkert kunna lysa upp alla delar av rummet, så som hörn och eventuella blöta fläckar. Har du mindre barn så tänk på att sätta strömbrytaren åtkomlig även för dem. Det underlättar om de skulle behöva smyga upp på toaletten på natten.

Badrummet kommer från Vabene och heter Apogeo

Ett fönster i badrummet är en fantastisk tillgång, då dagsljus alltid är en bra ljuskälla. Dra nytta av detta under dygnets ljusa timmar och vänta med det konstgjorda ljuset tills mörkret faller. Om du tycker att det är för mycket insyn genom ditt badrumsfönster kan du istället sätta in en ruta i frostat glas. Även självhäftande varianter av insynsskydd för fönstren finns på marknaden. Ett tredje alternativ på ett parti som släpper igenom ljus men ingen insyn, är de trendiga glasblocken. De finns i olika färgtoner och kan bli ett enormt effektfullt inslag i badrummet.

Badrummet kommer från Ballingslöv och heter Astrolux Solid

Den känsligaste platsen att belysa är utrymmet runt spegeln. Det får inte bli för starkt och kallt men ska ändå lysa upp tillräckligt bra för att kunna måla och raka sig i. Den bästa placeringen på spegelbelysningen är i ögonhöjd på båda sidorna om spegeln. Där får du så lite skuggor som det bara är möjligt. Måste belysningen ändå sitta ovanför spegeln är det viktigt att den är mjuk och dämpad.

Badrummet kommer från Ballingslöv

 

Ett sista råd till alla som ska sätta in ny belysning i badrummet är att koppla en dimmer till strömbrytaren. På så vis kan du både ha det dämpat och behagligt samtidigt som du har möjlighet att öka belysningen när det skall städas eller letas efter en tappad hårnål.

 

 

Redaktionen tipsar

Infraröda strålar är en naturlig del av ljusets spektra. Det mesta av energin från solstrålarna kommer just från de infraröda frekvenserna...
Med klassiska färger i badrummet känns det alltid rätt När badrummet är installerat med kakel på väggarna och ett klinkergolv med behaglig...
Tillgången på små badkar tycks inte alls rimma med efterfrågan Överallt ser man frågeställningar kring smidiga, små badkar. Allt fler vill...

Annonser

Utvalda varumärken

Sedan mer än fyrtio år designar, tillverkar och säljer Markslöjd belysning för hemmet.
Inbyggd spegelbelysning i modern design.
Rena linjer i sköna material av yppersta kvalitet. DECOR WALTHER by CELLIER
Stilren badrumsbelysning i krom. Finns i halogen för låg energiförbrukning även i LED.IP44