Hur man inreder ett litet badrum

HUR MAN INREDER ETT LITET BADRUM

Ska du flytta till en bostad med ett litet badrum och undrar hur du ska få in all utrustning och alla möbler? Eller har du ett litet badrum och vill göra om så att det blir mer plats? Vi har några tips till dig.

Börja med att stanna upp och försök att se situationen från ett annat perspektiv. Tänk efter och utelämna allt som du inte nödvändigtvis behöver i badrummet. För det är utrymmet och de extra centimetrarna som du vinner på och kommer att uppskatta i din vardag. Fundera också på om det inte är möjligt att bygga ut badrummet på bekostnad av t.ex. ett intilliggande skafferi eller en hall. Det kan vara en inbyggd dusch eller en panel med tvättmaskin och varmvattenberedare.

Anslutning till toaletten

Genom att koppla ihop badrum och toalett får du mer utrymme, särskilt visuellt men det skapar även en rymligare känsla mentalt snarare än att ge dig någon extra kvadratmeter. Förutom utrymme får du också nya layoutalternativ. Tänk dock på om renoveringen äventyrar hela hushållets funktion och om anslutningen också är en praktisk lösning för dig. En sammanslagning lämpar sig för hushåll med en eller två personer. I sådana familjer, till skillnad från stora familjer, finns det ingen risk för att en medlem tar badrummet från någon annan på morgonen. Å andra sidan förlorar du också en skiljevägg eller två väggar där förvaringsskåp och galgar kan placeras.

Var ska tvättmaskinen stå?

Om du har möjlighet att placera tvättmaskinen i köksskåpet eller i ett skåp i hallen så kan du spara mycket värdefullt utrymme i badrummet. Om detta inte är möjligt så kan du åtminstone flytta tvättmaskinen under bänkskivan eller bredvid handfatet. Du kan sedan använda den nya ytan för förvaring eller för att placera överskåp. Glöm inte att det kan löna sig med tvättmaskiner med ett mindre djup på 45 cm. De tvättar mindre tvätt per cykel, men de 15 cm som sparas är ofta värda det. Särskilt om du inte bor i ett stort hushåll och inte behöver tvätta så ofta.

Detsamma gäller för varmvattenberedaren om det finns en sådan. Placera den helst utanför badrummet. Men om du inte kan göra något annat, försök att använda den nisch som uppstår eller kombinera förvaringstank och tvättmaskin i ett enda skåp.

Badkar eller dusch

I ett litet badrum måste du välja. En dusch är bekvämare. Det är lättare att ta sig in i den (även för äldre personer) och ger mer utrymme för hygien överlag. Badkaret är särskilt användbart för barnfamiljer och vattenälskare. Du kan uppnå en kompromiss mellan de två genom att lägga till en fast eller mobil badskärm. Överväg vilken du föredrar. Använder du verkligen badkaret så ofta, eller kan du klara dig utan det och kan ha en dusch?

Utrymmessparande badkar med atypiska mått sparar också utrymme. De finns vanligtvis i längderna 150 cm och 160 cm. De har en normal bredd vid axlarna och smalnar av mot fötterna. Ovanför denna smalare del kan du sedan föra in till exempel ett tvättställ. Det är att föredra att använda produkter i samma sortiment från samma företag. De här badrumsseten är utformade speciellt för små badrum. De enskilda elementen är väl anpassade till varandra och tack vare de mindre dimensionerna är de återigen platsbesparande.

I ett litet badrum används badkaret även som dusch. Det är därför praktiskt att utrusta det med en duschvägg och välja ett badkar med platt botten. Akta dig för hörnbadkar. I de flesta fall sparar de inte riktigt utrymme.

Tillräckligt med ljus

 

Tillräcklig belysning är viktigt för att ett litet badrum inte ska kännas trångt. I stället för att använda ett traditionellt fönster som tar upp väggutrymme så kan du sätta in ett takfönster om du har den möjligheten och ditt badrum exempelvis är på översta våningen. Du kan också släppa in ljus i badrummet genom en glasremsa under taket eller via glasblock. Tillräcklig belysning tillhandahålls dock i första hand genom korrekt vald och placerad artificiell belysning.  

Optiska trick

Badrummet kan förstoras visuellt med ljusa färger eller glansiga och speglade ytor. Välj stora kalibrerade kakelformat med minimala skarvar. Om kakelplattorna läggs horisontellt utvidgas utrymmet visuellt. Genom att lägga dem vertikalt kommer taket att bli visuellt avlägset och utrymmet sträcker sig i höjdled.

Begränsa antalet färger och storlekar på kakelplattorna till högst två typer i hela badrummet och var inte rädd för att använda stora spegelytor för att visuellt föröka utrymmet. Om du dessutom placerar speglar på två motsatta väggar får du effekten av ett oändligt rum. När du väljer duschvägg, välj vanligt klart glas som inte bildar en optisk barriär i rummet. En skjutbar skärm, snarare än en öppningsbar eller svängbar skärm, gör att du kan placera en tvättkorg i närheten av duschkabinen.

Möbler

Det finns aldrig tillräckligt med förvaringsutrymme i ett litet badrum. Sträck ut badrumsmöblerna upp till dörrens höjd eller till och med till taket. Högskåp ger gott om förvaringsutrymme och har ofta praktiska utdragbara delar för smutstvätt.

Istället för en väggmonterad spegel kan du placera ett grunt skåp med spegeldörrar ovanför handfatet. På samma sätt kan du använda utrymmet ovanför toaletten med ett grunt skåp.

Ett tips att tänka på vid finansiering av din badrumsrenovering är skaffa rätt kreditkort. Det bästa kreditkortet ger dig prisgaranti på alla inköp.

 

Redaktionen tipsar

Torrbastu, våtbastu...  Torrbastu eller våtbastu, vilken ska man välja? Torrbastu, är den form av bastubad där man inte kastar bad eller på...
Duschtoaletter har funnits i stora delar av världen under en lång tid, mest vanligt i asiatiska länder. Nu har även Européerna förstått...
  Förverkliga din spa dröm! Drömmen om ett njutfullt badrum med plats för flera aktiviteter samtidigt är nog den dröm som uppfyller oss,...

Annonser

Utvalda varumärken

Det viktigaste materialet i Vedums badrum är kunskap. Vedum ett personligt och tryggt val.
ASPEN ? ETT PERSONLIGT VAL. Färdigmonterade badrumsmöbler med 10 års garanti.
Badrumsmöbler till låga priser.
Allt för ditt badrum