Det nya livets bastu

 

Glöm alla trista träkonstruktioner som byggts upp, halv undangömda i ett hörn i tvättstugan. Nu är det nya, ljusare tider för bastun som gäller.

Denna underbara form av avslappning och kroppslig rening som kallas bastubad har äntligen fått det efterlängtade genombrottet och den allmänna acceptansen som den så väl är värd. Vi som i alla tider har förstått att uppskatta denna underbara badform tycker säkert att denna explosion i utvecklingen är mycket välkommen. Det finns mängder av olika varianter av bastubad och det är bara att gå till sig själv och sina egna önskemål när man gör sina val.

En egen bastustuga nere vid vattnet-Perfekt för vedeldning

I den traditionella formen av bastubad ligger temperaturen mellan 75 och 90 grader och luftfuktigheten mellan 20 och 35 procent. Då och då häller man en skopa vatten på de heta stenarna, s.k. badkastning. När värmen sprider sig över kroppen upplever man en mycket speciell känsla. Hudens porer öppnas, svettningen renar och överflödiga hudceller försvinner i duschen.

Snygga glaspartier ger ett öppet och inbjudande utseende på bastun

En extremare variant av det traditionella bastubadet är torrbastu. I en torrbastu är det mycket hög värme, mellan 90 och 110 grader och nästan obefintlig luftfuktighet. Här får man en mer stickande känsla i skinnet och svettningen får fungera som enda avkylningskälla. Båda dessa badformer passar utmärkt för både elektriska och vedeldade bastuaggregat. Det sistnämnda fungerar mycket bra i en separat bastustuga ute i trädgården eller nere vid sjön.

Bilden är hämtad från en mässa i Italien och finns på Tylös hemsida

En lägre temperatur i kombination med kontinuerlig och automatisk tillförsel av ånga ger en annan form av mjukt och behagligt badande. Värmen hålls någonstans mellan 45 och 65 grader samtidigt som luftfuktigheten är på liknande siffror i procent. I en ångbastu blir man gärna kvar lite längre och man kan med fördel krydda ångorna med flytande doftessenser eller ännu hellre naturella, färska örter. Vissa bastuaggregat fungerar både för ångbastu och den mer traditionella våt och torrbastun, vilket kan vara en utsökt kombination.

Ett tätslutande ångbad med helgjutna stolar

För den nytänkande bastubadaren finns det några olika alternativa badformer. Ångbadet är en av dessa nya alternativa lösningar. För att bada ångbad behövs ett slutet rum av glas, plast eller kakel. Badtemperaturen är låg, mellan 40 och 45 grader men luftfuktigheten är dess då högre, 100 procent. Upplevelsen i ett ångbad är mycket rogivande och ångan som omsluter kroppen bidrar mycket till känslan av den totala avskildheten. Många av aggregaten för ångbad har inbyggda duschfunktioner som ett perfekt komplement.

Bilden visar en bastu som är utrustad med infrapaneler.

En annan uppstickare i bastuvärden är bastu med infravärme. I basturummet monteras infrapaneler som alstrar direktverkande infraröd strålningsvärme. Denna typ av värmestrålning används inom skönhetsvården men också i medicinska sammanhang så som lindring vid reumatism, muskelsmärtor och liknande besvär. Infrapaneler fungerar utmärkt att installera i en redan befintlig, ”vanlig” bastu.

En kombination av olika aggregat och uppvärmningsformer i en och samma bastu vore nog det mest ultimata. De infraröda värmepanelerna fungerar som en snabbuppvärmning av basturummet och ger mjukgörande infraröda strålar mot huden samtidigt som ett klassiskt bastuaggregat värmer upp luften i rummet. Du får snabbt upp värmen i bastun och spar massor av tid som du istället kan lägga på en extra lång njutningsstund.

Källa: Tylö www.tylo.se

 

Redaktionen tipsar

Vad kan väl vara bättre än att kliva in i ett badrum och känna att golvet är alldeles ljummet? Golvvärme i badrummet är något alldeles...
HUR MAN INREDER ETT LITET BADRUM Ska du flytta till en bostad med ett litet badrum och undrar hur du ska få in all utrustning och alla...
Vad var och en upplever som stilfullt är naturligtvis högst personligt men några gemensamma nämnare finns ändå. Alla som är i färd med att...

Annonser

Utvalda varumärken

Svenska Neptun- Experten på Badkar,Bubblor & Massage. 26 år i branschen.
Takdusch eller duschset, vi har duschar som passar alla!
Förverkliga dina bastudrömmar med en snyggt designad och lättplacerad Glossy bastu.
Mora Armatur presenterar en ny komplett duschserie- Mora Shower System