En ofrivillig badrumsrenovering, del 1

Badrumsrenovering? Det fanns absolut inte en tanke på att vi skulle renovera badrum...

På sin höjd hade jag kunnat tänka mig att byta ut den spruckna marmorskivan ovanpå badrumsskåpet men en total utblåsning och en badrumsrenovering ifrån grunden? – Nej absolut inte!

Badrumsrenovering, renovera badrum

Det hela började med en oskyldig fläck i taket i sovrummet som ligger rakt under det aktuella badrummet. En fläck som jag aldrig hade sett tidigare och som vid närmare inspektion visade sig vara en blöt missfärgning av gipsskivorna i taket. Panik – förstås och som alltid när akuta saker händer, alldeles för sent på dagen för att det skulle gå att få tag på någon på kontoret hos försäkringsbolaget. Som tur var hittade jag numret till skadejouren som rådde mig att se till att det kom en hantverkare så snart som möjligt, för att öppna upp och lokalisera källan till det blöta. Naturligtvis blev det också badförbud i det badkar som stod monterat direkt ovanför den plats där fläcken först hade visat sig.

Badrumsrenovering, renovera badrum

Nästa morgon stod 2 raska pojkar från KaBo Bygg utanför och väntade på att få hjälpa oss. Efter ett enkelt brytande, konstaterade de precis som vi befarat, att det var golvbrunnen till avloppet från badkaret som inte höll tätt. Det hade säkert pågått under en längre tid då isoleringen, spånskivorna och allt virke runt brunnen var genomblöt. Det blev till att stänga dörren till det rummet, starta luftavfuktaren och hoppas på att den tråkiga lukten av blött trä, snabbt skulle dra sig tillbaka.

Badrumsrenovering, renovera badrum

När man tar hjälp av proffs vid en sådan här situation är det inte mycket man behöver tänka på själv. Byggfirman bokade upp rörläggaren som kom för att stänga av all vattentillförsel till badrummet och han hjälpte oss att lyfta ut badkar och toalettstol. Den största utmaningen nu var att klara att samsas 7 personer på en och samma lilla gästtoalett i några veckor framöver…

Nu gällde det att börja strukturera upp sig och se hur vi skulle kunna ro i land denna badrumsrenovering på ett så stillsamt sätt som möjligt. En order på nytt badrumsporslin blev ett måste, för att ha något fräscht att sätta in när allt väl var klart.

Badrumsrenovering, renovera badrum och Sargmonterade blandare, Love Me, från Svedbergs

När man ställs inför en sådan här sak, så händer något underligt med oss. Från att aldrig ha haft en tanke på att byta ut badrummet vaknade plötsligt massor av idéer och önskningar om hur man skulle kunna ha det i sitt nya badrum. Plötsligt blev uttrycket ”När vi nu ändå måste göra om så vill man ju inte sätta in de gamla sakerna” en helt accepterad fras. Vattenfallsblandare som sitter fast i sargen på det nya badkaret var en av de sakerna som hamnade på vår önskelista. Vitt kakel med härlig struktur som ger lite liv åt badrummet, var en annan.

Tack och lov finns det väldigt mycket vitt kakel att välja bland, så det fungerade bra att hålla nere budgeten där faktiskt.

Läs nästa del i "En ofrivillig badrumsrenovering"

 

Redaktionen tipsar

En vattenfelsbrytare är som en jordfelsbrytare, fast för vatten. Skydda er mot vattenskador som familjen Ceder gjorde. Varje år drabbas...
Har du koll på vilka som är vårens stora färger? Om man gillar färg och form så är badrummet ett perfekt ställe att inspireras i. Där har...
  Det är fantastiskt hur mycket man kan hinna på en förmiddag - plötsligt fanns bara inredningen på plats. Rörläggaren hade redan varit där...

Annonser

Utvalda varumärken

Det viktigaste materialet i Vedums badrum är kunskap. Vedum ett personligt och tryggt val.
Svenska Neptun- Experten på Badkar,Bubblor & Massage. 26 år i branschen.
Med golvvärme från Uponor får du en behaglig temperatur både i luften och på golvet.