Familj undvek vattenskada med Vattenfelsbrytare

En vattenfelsbrytare är som en jordfelsbrytare, fast för vatten. Skydda er mot vattenskador som familjen Ceder gjorde.

Varje år drabbas omkring 60 000 hem av en vattenskada. Hösten 2016 erbjöd Länsförsäkringar Uppsala några av sina kunder att få en Vatette Vattenfelsbrytare installerad. Syftet med projektet var att se om vattenfelsbrytaren minskar stora och kostsamma vattenskador och ökar tryggheten för kunderna. Villaområdet man valde ut består av 62 hus som alla är byggda i början av 70-talet. Sju av husen hade redan tidigare haft vattenskador. Vatette Vattenfelsbrytare upptäckte dock relativt omgående en påbörjad vattenskada hos en av familjerna. Eftersom läckaget upptäcktes tidigt kunde det enkelt åtgärdas, utan större kostnader och bekymmer för familjen.

En genomsnittlig vattenskada kostar ungefär 30 000 kr men ungefär 30% av vattenskadorna kostar mellan 100 000 kr och 1 miljon kronor. En så omfattande och dyr skada innebär förutom kostnaden mycket arbete både för försäkringsbolaget och för familjen som bor i huset.

- Som ett särskilt projekt har vi valt att erbjuda kunder inom ett område i Enköping (Astrakangatan, Strömgatan, Hästhovsgatan och Smörblomsgatan) att få installera en Vatette vattenfelsbrytare, säger Susanne Fagerberg, skadechef på Länsförsäkringar Uppsala.

Vatette vattenfelsbrytare upptäcker både dropp- och flödesläckage och stänger av vattnet vid onormala flöden och tryckfall

Familjen Ceder var en av de som fick en vattenfelsbrytare installerad. Hos dem larmade vattenfelsbrytaren relativt omgående för vattenläckage, och när man undersökte huset hittade man ett påbörjat läckage på ett kallvattenrör. I och med att skadan upptäcktes i ett tidigt skede och snabbt kunde åtgärdas, var det enbart ett litet förråd på ca 5 kvm som hade drabbats av vattenskadan.

- Detta med vattenfelsbrytare var inte något som vi hade funderat på tidigare, men nu med facit i hand känns det tryggt att ha en vattenfelsbrytaren installerad. Det känns som en trygghet att veta att larmet går om det sprutar vatten någonstans, säger Birgitta Ceder.

vatette

Ett vattenrör som läcker 1 droppe/sekund har efter bara 3 dygn läckt ut 300 liter vatten.
Detta motsvarar 2 fyllda badkar. Ett droppande vattenrör kan orsaka skador som tar upp till 6 månader att reparera.

Vattenrör i hus äldre än 35 år blir utförsäkrade, enligt de nya kraven som finns hos försäkringsbolagen. Det vill säga om en skada sker på ett vattenrör som är äldre än 35 år så gäller inte försäkringen.

- Att installera en vattenfelsbrytare kan ha en väldigt betydande roll när det kommer till att förebygga vattenskador, säger Susanne Fagerberg.
- En vattenfelsbrytare borde vara lika vanlig som en jordfelsbrytare i ett hus, det ger samma trygghet för husägaren, säger Björn Rydetorp, Produktchef Vatette Vattenfelsbrytare på Villeroy & Boch Gustavsberg.

Om familjen inte hade haft en vattenfelsbrytare

- eller om felet inte upptäckts på annat sätt hade hela våningsplanet i huset, en yta på ca 120 kvm riskerat bli vattenskadat på 3-6 månader. Kostnaden för skadan blev nu endast 20 000 kr, då den var så pass liten att det gick att självtorka.

vattenfelsbrytare

- En vattenskada kostar i genomsnitt drygt 30 000 kr att åtgärda, men spannet är stort. Vissa vattenskador kostar flera hundra tusen kronor att åtgärda. Under 2016 hade vi närmare 2 000 anmälda vattenskador till en kostnad av mer än 65 miljoner kronor, avslutar Susanne Fagerberg.

Vatette Vattenfelsbrytare är en smartare vattenfelsbrytare:

  • Automatisk anpassning till varje tappvattensystem
  • Kontinuerlig och självlärande övervakning
  • Upptäcker både dropp och flödesläckage
  • Inga vattendetektorer behöver
  • Automatiskt bortaläge

Se film om familjen Ceders vattenskada.
Läs mer på Gustavsbergs hemsida om hur du kan förebygga vattenskador med Vattenfelsbrytaren.

Redaktionen tipsar

Ska man renovera badrummet är det viktigt att man väljer ett behörigt företag som har genomgått BKR,s kurser för plattsättare och...
  Ett vågat badrum lyfter stämningen rejält.  Vill du ha ett badrum som har det lilla extra så kan du satsa på att inreda det i en vågad...
  Släpp in färgen i badrummet och du kommer att få en fantastiskt varm och ombonad atmosfär. Många är fortfarande rädda för färg och ibland...

Annonser

Utvalda varumärken

Förverkliga dina bastudrömmar med en snyggt designad och lättplacerad Glossy bastu.
Svenska Neptun- Experten på Badkar,Bubblor & Massage. 26 år i branschen.
Termostatblandare för säker komfort
ECO-funktion
Utlopp nedåt för dusch
Mora Armatur presenterar en ny komplett duschserie- Mora Shower System