Bygg din egen bastu

 

Bygg egen bastu oavsett kunskapsnivå

För den som är lite händig är en bastubyggsats ett mycket prisvärt alternativ. Om du känner dig osäker eller har dåligt med tid kan en komplett, monteringsfärdig lösning vara att föredra. Oavsett din tidigare kunskapsnivå så finns det många alternativ för dig som vill bygga egen bastu. 

Tänk igenom placering av bastun

Fler och fler vill idag integrera sin bastu med det övriga badrummet. Allt för att kunna få till det där kompletta njutningsfulla utrymmet som den nya tidens badrum håller på att bli. Idag finns det flera olika kompakta alternativ av bastu, för installation direkt i befintliga badrum. Men man får nog ändå inse att en lite större bastu gör sig bäst i ett eget rum, förslagsvis i källaren. Den ultimata placeringen av bastun är i ett hörn mot en yttervägg.

Bastun kommer från Svedbergs

Storleken av bastun styr när du väljer aggregat

När du väl vet hur stor din bastu ska vara kan du välja ett aggregat med utgångspunkt från det. Storleken på bastun är det som styr effekten på ditt aggregat. Det vanligaste valet av bastuaggregat i ett året-runt-hus är ett el-aggregat. Sedan kan du själv välja om du vill ha aggregat för ångbastu, torrbastu eller kanske båda delarna. Det är alltid bäst om dörren och aggregatet sitter på samma vägg.

Planera för god ventilation i bastun

Inluftsventilen ska placeras genom väggen, under aggregatet. Den ventilen ska alltid vara öppen. Utluftsventilen skall sitta högt och mynna ut i samma rum som inluftsventilen kommer ifrån.

Välj rätt isolering när du bygger bastu

När det gäller isoleringen av bastun är det mycket beroende på vilken typ av vägg den är monterad mot. Följ alltid respektive leverantörs anvisningar.

Bastun kommer från Svedbergs

Val av golv när du bygger bastu

Golvet i bastun bör vara av något halkfritt material. En trätrall som harmonierar med övriga inredningen är kanske det vanligaste alternativet men klinkers, plastmatta eller ett målat betonggolv går också alldeles utmärkt.

Belysning i bastu skapar rätt känsla

Tänk på att belysningen i bastun gör mycket för vilken känsla man får. Det finns flera typer av fiberoptik som ger en härlig stämning i bastun. Även ett indirekt ljus ger härliga effekter på träväggarna.

Viktigt vid montering av dörr för din bastu

Bastudörren får inte ha något lås samt ska alltid öppnas utåt.

 

Söker du mer inspiration för att komma igång och bygga din egna bastu? Här har vi samlat alla återförsäljare av bastu och tillbehör. 

 

Redaktionen tipsar

Kakeltrenderna förändras ständigt men våra egna tankar om färger, mönster och kombinationer är ändå det som väger tyngst. I denna artikel...
…än bara väggar och golv. För att kunna skapa en tilltalande känsla i ditt badrum krävs det så mycket mera.  Det allra mest fantastiska med...
Ta vara på möjligheterna i din utomhusmiljö När sommaren väl är här med sol och värme känns det på något vis som om man inte vill gå in...

Annonser

Utvalda varumärken

Förverkliga dina bastudrömmar med en snyggt designad och lättplacerad Glossy bastu.
Exacta Sweden AB har ett mycket brett och djupt sortiment inom bastu och friskvård.
Funderar du på att bygga bastu? Hos Träbyggarna finner du bastustugor, inomhusbastu, bastuinredning och tillbehör.
Bastu har blivit en del av trenden att skapa badrum och utrymmen för avkoppling och spa-kä