Bygg din egen bastu

 

För den som är lite händig är en bastubyggsats ett mycket prisvärt alternativ. Om du känner dig osäker eller har dåligt med tid kan en komplett, monteringsfärdig lösning vara att föredra.

Placering: Fler och fler vill idag integrera sin bastu med det övriga badrummet. Allt för att kunna få till det där kompletta njutningsfulla utrymmet som den nya tidens badrum håller på att bli. Idag finns det flera olika kompakta alternativ av bastu, för installation direkt i befintliga badrum. Men man får nog ändå inse att en lite större bastu gör sig bäst i ett eget rum, förslagsvis i källaren. Den ultimata placeringen av bastun är i ett hörn mot en yttervägg.

Bastun kommer från Svedbergs

Aggregat: När du väl vet hur stor din bastu ska vara kan du välja ett aggregat med utgångspunkt från det. Storleken på bastun är det som styr effekten på ditt aggregat. Det vanligaste valet av bastuaggregat i ett året-runt-hus är ett el-aggregat.Sedan kan du själv välja om du vill ha aggregat för ångbastu, torrbastu eller kanske båda delarna. Det är alltid bäst om dörren och aggregatet sitter på samma vägg.

Ventilation: Inluftsventilen ska placeras genom väggen, under aggregatet. Den ventilen ska alltid vara öppen. Utluftsventilen skall sitta högt och mynna ut i samma rum som inluftsventilen kommer ifrån.

Isolering: När det gäller isoleringen av bastun är det mycket beroende på vilken typ av vägg den är monterad mot. Följ alltid respektive leverantörs anvisningar.

Bastun kommer från Svedbergs

Golv: Golvet i bastun bör vara av något halkfritt material. En trätrall som harmonierar med övriga inredningen är kanske det vanligaste alternativet men klinkers, plastmatta eller ett målat betonggolv går också alldeles utmärkt.

Belysning: Tänk på att belysningen i bastun gör mycket för vilken känsla man får. Det finns flera typer av fiberoptik som ger en härlig stämning i bastun. Även ett indirekt ljus ger härliga effekter på träväggarna.

Dörrar: Bastudörren får inte ha något lås samt ska alltid öppnas utåt.

Titta gärna på Utställning - Bastu för att få mera inspiration.

 

Redaktionen tipsar

Badrummet är kanske inte det första rum man tänker på när man skall julpynta.   Lite extra jul och nyårskänsla, även i badrummet förhöjer...
Har du koll på vilka som är vårens stora färger? Om man gillar färg och form så är badrummet ett perfekt ställe att inspireras i. Där har...
Kakeltrenderna förändras ständigt men våra egna tankar om färger, mönster och kombinationer är ändå det som väger tyngst. Kakel, klinker...

Annonser