Så mycket kostar det att renovera ett badrum

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Planerar ni att renovera ett badrum? Funderar ni på om ni skall ha kakel på väggarna och klinker på golvet? Badkar eller duschhörna? Då är det viktigt med en god planering. En badrumsrenovering är ett ganska omfattande projekt och en stor investering. Kostnaderna för att renovera ett badrum kan ju så klart skilja ganska mycket. En faktor som har stor påverkan är ju så klart storleken på badrummet och vilken nivå på material som man väljer. Med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du önskar. Här får du som skall renovera ett badrum en lista på det saker som är extra viktigt att tänka på innan man börjar.

Räkneexempel för kostnad vid renovering av badrum

I vårt exempel nedan tänker vi oss ett badrum på cirka 9 kvm och vi väljer att ha kakel på väggarna och klinker på golvet. Badrummet kommer ha duschhörna och vi räknar även med golvvärme. 

Kostnad för renovering av badrum (exempel)

  • Golvvärme - kostnad cirka 15 000 kr
    Golvvärme är alltid skönt att ha i badrummet, speciellt om man har klinkergolv. Det finns elektriska och vattenburna golvvärmesystem och har ni ett vattenburet värmesystem är ju vattenburen golvvärma att föredra
     
  • Elarbeten - kostnad cirka 5 000 kr
    Fundera på var i badrummet ni behöver dra ny el för belysning, handdukstork och övriga eluttag. 
     
  • Golvbrunn - kostnad cirka 5 000 kr
    Golvbrunnar som äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är. Golvbrunnar som ligger nära väggen har på senare år blivit alltmer populära. Tänk dock att denna typ av golvbrunnar begränsar urvalet av tätskikt och golvbrunn, eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör därför alltid med din plattsättare om vad som blir bäst just i ditt badrum.
     
  • Ventilation - kostnad cirka 10 000 kr
    Det är ett mycket bra tillfälle att se över ventilationen. Kolla med din hantverkare.
     
  • Rördragning - kostnad cirka 10 000 kr
    Även rördragningen måste anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar behöver bytas ut.
     
  • Väggmontage - kostnad cirka 5 000 kr
    Fundera var du ska sätta upp saker på väggarna. Det kan röra sig om speglar, handdukstorkar mm. Alla infästningar, i utrymmet, skall göras i fast konstruktion. Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar, d.v.s. monterar korta reglar mellan de långa reglarna.
     
  • Fuktspärr / Tätskikt - kostnad cirka 20 000 kr
    Renoverar du ett gammalt badrum, från 1980 och tidigare, kan fäst- och fogmassan innehålla asbest. Detta var vanligt förekommande under 60- och 70-talet. Detta kontrolleras genom att en bit kakel, med fix och fog på, skickas in till ett analysföretag. Varje sådant prov kostar cirka 700-800 kr.)
     
  • Belysning - kostnad cirka 10 000 kr
    Släpljus, ljus utefter väggarna, framhäver fogar och eventuella ojämnheter i kakelplattorna. Tänk därför på att inte montera ljuskällor alldeles intill väggen.
     
  • Badkar / Duschhörna - kostnad cirka 20 000 kr
    Det skiljer inte jättemycket i kostnad om man väljer badkar eller duschhörna.
     
  • Kakel & Klinker - kostnad cirka 10 000 kr
    Här har vi räknat med ett pris på 500 kr/kvm både när det gäller väggkakel och golvklinker. Det finns mycket billigare och uppåt finns det inga begränsningar. Vi har räknat med cirka 40 kvm.
     
  • Badrumsmöbler - kostnad cirka 20 000 kr
    Vi har räknat med ett dubbelhandfat + rejäl badrumsspegel.
     
  • Toalett / WC - kostnad cirka 5 000 kr
    Här har vi räknat med en mjukt stängande toalettstol, i vitt porslin.
     
  • Blandare - kostnad cirka 15 000 kr
    I exemplet räknar vi med tre olika badrumsblandare. Tvättställsblandare, badkarsblandare och duschblandare.
     
  • Handdukstork - kostnad cirka 10 000 kr 
    Vattenburen eller elektrisk, beroende på era förutsättningar, priset är ungefär samma.
     
  • Montage - kostnad cirka 5 000 kr
    Uppsättning av badrumsmöbler, porslin, handdukstork m.m.
     
  • Plattsättning - Kostnad cirka 10 000 kr
    Sättning av väggkakel och golvklinker.

Totalpris för renovering av badrum

Totalsumma i exemplet, inklusive arbete: 185 000 kr
Skattereduktion Rotavdrag: - 21 150 kr* 
Nettokostnad badrumsrenovering, cirka 9 kvm: 148 850 kr

Materialkostnad: 114 500 kr
Arbetskostnad: 70 500 kr

Tips på finansiering av din badrumsrenovering

Det finns olika sätt att finansiera din badrumsrenovering på, det vanligaste är att man betalar med sparade pengar eller att man ökar sitt bolån.
Du kan också delbetala badrumsrenoveringen med ett kreditkort, på Kreditkort.nu kan du jämföra olika kreditkort.

renovera ett badrum badrumsrenovering kostnad exempel pris
   
Några tips vid offert och upphandling när du skall renovera ett badrum

  • För att du ska bli helt till freds med ditt badrum, så är det mycket viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. ha gärna med en lista med allt som behöver göras redan vid offertförfrågan. För en dialog omkring alla detaljerna med hantverkaren. Om någon av de offerenterna har frågor om utförandet, så skriv då in även de nya uppgifterna, i underlaget, vid offertförfrågan även till övriga offerenter. Det är viktigt att alla får samma underlag och förutsättningar, för att du ska kunna göra en rättvisande jämförelse av priset.
     
  • Offerten med det lägsta priset är inte, nödvändigtvis, den bästa! Det är av största vikt att få en utförlig specifikation på allt som ingår i det offererade priset. Om arbetet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris. Cirkapriset får sedan inte överskridas, med mer än maximalt 15%. Vissa entreprenörer erbjuder ett s.k. "takpris".
     
  • Det är dessutom väldigt viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt, enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den plattsättare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet. Om leverantören anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), rekommenderas att även kontrollera att även dessa har behörighet av sina branschorganisationer, och att arbetet dokumenteras på ett korrekt sätt.
     
  • För att slippa alla eventuella missförstånd är det nödvändigt att upprätta ett skriftligt avtal. Använd, med fördel, ett s.k. "Hantverkarformulär" tillsammans med din entreprenör. Det är då entreprenören som bär ansvaret för att jobbet utförs fackmannamässigt och enligt gällande branschregler (BBV). Det är viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas.

Inköp av kakel, klinker och annat material

Det är inte helt ovanligt att kakelsättaren gör inköpen för renoveringen (brukar ha bra kontakter) men eftersom det troligtvis är ni själva som väljer materialet, kan det vara bra att känna till nedanstående;

  • Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din plattsättare när du skall renovera badrum.
     
  • Ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum. Läs mer om Skötsel av kakel och klinker

Efter avslutat arbete

  • När badrummet är färdigrenoverat bör du få ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitets- dokumentet får du också monteringsanvisningen, för det godkända tätskiktssystemet, som har använts.
     
  • För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar man att du limmar upp alla badrumstillbehör, istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett mycket brett sortiment badrumstillbehör, som kan limmas. Nödvändiga skruvinfästningar bör alltid utföras av en fackman.

Lycka till med er badrumsrenovering!  

* Det måste finnas ett underlag för skattereduktion. Om ni inte har gjort andra arbeten under året där ni utnyttjat rotavdraget så måste ni ha erlagt minst 21 150 kronor i skatt det aktuella beskattningsåret.

Redaktionen tipsar

  Släpp in färgen i badrummet och du kommer att få en fantastiskt varm och ombonad atmosfär. Många är fortfarande rädda för färg och ibland...
Med klassiska färger i badrummet känns det alltid rätt När badrummet är installerat med kakel på väggarna och ett klinkergolv med behaglig...
En läcker höstpalett som passar perfekt i badrummet Höstens nya trender för badrummen visades stort och brett på inredningsmässan Formex i...

Annonser

Utvalda varumärken

Mora MMIX miljöanpassade kranar för kök, tvättställ, dusch och bad.
Med en elektrisk handdukstork har du alltid varma handdukar. Lyxigt och skönt.
Tätskiktet syns inte - men är helt avgörande!