Planerar du att renovera ditt badrum?

Renovera badrum, praktisk checklista!

Planerar du att renovera badrum med kakel och klinker? Då är det viktigt med en god planering. Badrumsrenovering är ett stort och omfattande projekt och oftast en stor investering. Med rätt förberedelser har renoveringen alla förutsättningar att bli som du önskar. Här får du som skall renovera badrum en lista på det saker som är extra viktigt att tänka på innan man börjar.

Badrumsplanering

 • Golvvärme är alltid skönt att ha i badrummet. Det finns elektriska och vattenburna golvvärmesystem.
 • Fundera på var i badrummet du behöver dra el för belysning, handdukstork och övriga uttag
 • Golvbrunnar äldre än från 1990 måste bytas ut. Ta reda på hur gammal din brunn är.
 • Väggnära golvbrunnar har, på senare år, blivit alltmer populära. Tänk dock väggnära golvbrunnar begränsar
  urvalet av tätskikt och golvbrunn, eftersom endast vissa kombinationer av tätskikt/vägg nära golvbrunn är godkända. Rådgör därför alltid med din plattsättare om vad som blir bäst just i ditt badrum.
 • Badrumsrenoveringen kan vara ett bra tillfälle att se över ventilationen. Kolla med din hantverkare
 • Även rördragningen måste kanske anpassas till dagens standard. Gamla rör och kopplingar kan behöva bytas ut.
 • Fundera var du ska sätta upp saker på väggarna. Alla infästningar, i utrymmet, skall göras i fast konstruktion.
  Där är det lämpligt att plattsättaren kortlar (monterar korta reglar mellan de långa reglarna).
 • Renoverar du ett gammalt badrum, från 1980 och tidigare, kan fäst-/ fogmassan innehålla asbest (förekom mycket under 60 och 70-talet). Detta kontrolleras genom att en bit kakel, med fix och fog på, skickas in till ett analysföretag. Varje sådant prov kostar cirka 500-700 kr.
 • Släpljus, ljus utefter väggarna, framhäver fogar och eventuella ojämnheter i kakelplattorna. Tänk därför på att inte montera ljuskällor alldeles intill väggen.

    Tips vid offert/upphandling när du skall renovera badrum

 • För att du ska bli helt till freds med ditt badrum, så är det mycket viktigt att entreprenören har samma bild av slutresultatet som du har. ha gärna med en lista med allt som behöver göras redan vid offertförfrågan. För en dialog omkring alla detaljerna med hantverkaren. Om någon av de offerenterna har frågor om utförandet, så skriv då in även de nya uppgifterna, i underlaget, vid offertförfrågan även till övriga offerenter. Det är viktigt att alla får samma underlag och förutsättningar, för att du ska kunna göra en rättvisande jämförelse av priset.
 • Offerten med det lägsta priset är inte, nödvändigtvis, den bästa! Det är av största vikt att få en utförlig specifikation på allt som ingår i det offererade priset. Om arbetet ska göras på löpande räkning är det bra att begära ett cirkapris. Cirkapriset får sedan inte överskridas, med mer än maximalt 15%. Vissa entreprenörer erbjuder ett s.k. "takpris".
 • Det är dessutom väldigt viktigt att anlita ett plattsättningsföretag som är behörigt, enligt Byggkeramikrådets regler (BBV), och att även den plattsättare som utför arbetet är behörig och har en legitimation utfärdad av Byggkeramikrådet.
  Om leverantören anlitar underleverantörer (elinstallatör, VVS-montör m.fl.), rekommenderas att även kontrollera att även dessa har behörighet av sina branschorganisationer, och att arbetet dokumenteras på ett korrekt sätt.
 • För att slippa alla eventuella missförstånd är det nödvändigt att upprätta ett skriftligt avtal. Använd, med fördel, ett s.k. "Hantverkarformulär" tillsammans med din entreprenör. Det är då entreprenören som bär ansvaret för att jobbet utförs fackmannamässigt och enligt gällande branschregler (BBV). Viktigt att detta görs innan arbetet påbörjas.

Inköp av kakel, klinker och annat material

Det är inte helt ovanligt att kakelentreprenören gör inköpen för renoveringen men eftersom det troligtvis är du som väljer materialet, kan det vara bra att känna till nedanstående;

 • Stora plattor kan vara besvärliga att lägga med fall. En lösning när man har valt stora plattor kan vara att övergå till mindre plattor närmast brunnen. Rådgör med din plattsättare när du skall renovera badrum.
 • Ljusa fogar på golv kan bli mörkare efter en tids användning. För att behålla ursprunglig färg bör fogen därför rengöras med jämna mellanrum. Läs mer om ”Skötsel av kakel och klinker”

Efter avslutat arbete

 • När badrummet är renoverat får du ett kvalitetsdokument av entreprenören. Det är beviset på att arbetet är gjort enligt Byggkeramikrådets regler och därmed uppfyller myndighetskraven. Detta ska sparas i minst 10 år och lämnas över till eventuell ny ägare av fastigheten. Tillsammans med kvalitets- dokumentet får du också monteringsanvisningen, för det godkända tätskiktssystemet, som har använts.
 • För att inte förstöra tätskiktet så rekommenderar man att du limmar upp alla badrumstillbehör, istället för att punktera tätskiktet med skruvar. Det finns numera ett mycket brett sortiment badrumstillbehör, som kan limmas. Nödvändiga skruvinfästningar bör alltid utföras av en fackman.

Lycka till med att renovera badrum!  
Källa: BKR, Byggkeramikrådet

renovera badrum badrumsrenovering checklista kakel och klinker

 

Redaktionen tipsar

Unna dig ett riktigt härligt massagebadkar så har du alltid nära till njutning och avkoppling. Det stressas alldeles för mycket idag. Vi...
Vad var och en upplever som stilfullt är naturligtvis högst personligt men några gemensamma nämnare finns ändå. Alla som är i färd med att...
När sommaren väl är här med sol och värme känns det på något vis som om man inte vill gå in igen förrän till hösten. Man vill kunna njuta...

Annonser