Kakel och klinker - så väljer du rätt!

Kakeltrenderna förändras ständigt men våra egna tankar om färger, mönster och kombinationer är ändå det som väger tyngst. I denna artikel får du ett par tips på hur du kan tänka när du ska välja kakel och klinker till nästa hemmaprojekt. 

Vad är kakel och klinker?

Kakel, klinker och natursten är ett väldigt vitt begrepp. Kakel och klinker används ofta och gärna både i hallen, köket, garaget och badrummet. Du får en extremt tålig och vacker yta samtidigt som du har obegränsat med alternativ, då olika plattor kan kombineras ihop med varandra i det oändliga.

 Bilden är hämtad från Aqua Royals hemsida

Trender och utbud bland kakel och klinker

Trenderna, när det gäller kakel, förändras hela tiden. Ibland skall det vara stora plattor, ibland små. Ena året är det matta, lite rustika ytor som gäller för att nästa år vara enormt blanka och glamorösa plattor. En riktigt tydlig trend är i alla fall att utbudet på de större plattorna är mycket större idag är för exempelvis 10 år sedan. Likaså att formerna på kakelplattorna har förändrats.

 Bilden är hämtad från Aqua Royals hemsida

De rektangulära, stora plattorna är mycket omtyckta och inte sällan ser man kombinationer, tillsammans med andra mindre storlekar och former, i samma mönster. Här är även klinker plattorna på golvet i samma rustika stil och badrummet får, tack vare det, en enormt enhetlig känsla.

Bilden är hämtad från Golvabias hemsidaBilden är hämtad från Golvabias hemsida

En annan stor trend just nu är kakel i äkta glas. Ett glaskakel ger en lyster utöver det vanliga och även den lilla, annars lite anspråkslösa, gästtoaletten får en rymd och ett ljus som inbjuder gästerna på ett varmt sätt.

 Bilden är hämtad från Interkakels hemsida

De lite mer extrema och iögonfallande kakelplattorna har också fått se dagens ljus. Det som på 70 talet var mossgrönt, brunt eller ljusbeige är idag lila, limegrönt eller kanske silver. I takt med att badrummet har blivit en alltmer öppen och exponerad plats har också önskemålen om personliga och ibland lite mer extrema kakel ökat.

 

Hitta ditt egna uttryck

Idag visar vi vem vi är, i badrummet, likaväl som i köket. Älskar vi guld och glamour så gör vi det även i våra badrum. Detta ”nya” exponerande tänkande ökar naturligtvis trycket på dagens kakeltillverkare. Det gäller att hänga med och att kunna presentera nya, trendiga kollektioner för den kräsne, medvetne badrumsinredaren.

Bilden är hämtad från Konradssons hemsida 

Unikitet är ett annat ledord som formligen har exploderat i inredningskretsar. Att få vara unik och göra sina egna val utan att behöva vara orolig för att grannen har valt ett likadant badrumskakel. Önskan om att sticka ut och avvika från mängden verkar vara något allt fler strävar efter. Ett sätt att bli unik kan vara att köpa ett kakel som är tillverkat utifrån en egen bild, teckning eller annan personlig detalj.

 Bilden är hämtad från Vetros hemsida

Glastegel är en färgglad och livfull detalj. Det finns i mängder med färger och här är det ganska lätt att bli personlig. Risken att någon annan väljer exakt de kombinationer som du själv gör är minimal. Att det sedan dessutom skulle vara någon du känner är än mer osannolikt.

Bilden är hämtad från Aqua Royals hemsida 

Unikt eller inte så är ju meningen med ditt nya badrum att det skall tillfredställa dig och dina sinnen. Får man bara fram den rofyllda och sköna känslan man vill ha i sitt badrum så är kanske inte ensamrätten det avgörande.

Bilden är hämtad från Interkakels hemsida 

Kombinationsmöjligheterna av olika kakelplattor, inom samma serie, är som sagt stor och det som symboliserar ett vackert och lustfyllt badrum för dig kanske upplevs som överdrivet och skrikigt av någon annan. Försök att känna efter vad det är just du och din familj behöver för att badrummet skall kännas passande för er.

Bild hämtad från Vetros hemsida.

Skapa en viss känsla med kakel och klinker

Somliga föredrar ett lugnt och rogivande kakel i milda färger och mönster, samtidigt som andra inte kan tänka sig något annat än ett uppiggande kakel som gör en glad och bidrar till en härlig rivstart på dagen.

 Bilden är hämtad från Interkakels hemsida

Vad kostar kakel och klinker? 

Även priserna varierar mycket och man kan tjäna mycket pengar på att verkligen ta sig tid och besöka olika leverantörer. Ibland kan man ha turen att springa på fantastiska erbjudanden och göra kakelklipp som sparar massor av pengar.  Faktum kvarstår, att om du skall ha ett specialbeställt,stycktillverkat och unikt kakel kostar ju det, självfallet, väldigt mycket mera.

 

Redaktionen tipsar

Med LK Schaktbotten säkerställer du en helt tät botten i schaktet. Lösningen är prefabricerad och sparar tid och där med pengar.
Unna dig ett riktigt härligt massagebadkar så har du alltid nära till njutning och avkoppling. Det stressas alldeles för mycket idag. Vi...
Vad kan väl vara bättre än att kliva in i ett badrum och känna att golvet är alldeles ljummet? Golvvärme i badrummet är något alldeles...

Annonser